Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΔΙΚΗ ΣΤΕ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Εκδικάστηκε σήμερα 10-10-14, στην Ολομέλεια του ΣΤΕ η αίτηση ακύρωσης της ΑΔΕΔΥ για τις διατάξεις που αφορούν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (ν. 4250 και 3 σχετικές αποφάσεις). Μαζί εκδικάστηκαν και η αίτηση ακύρωσης της ΠΟΕ-ΟΤΑ και η αίτηση ακύρωσης του Συλλόγου Υπαλλήλων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας του επιμερισμού της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης για την Δ/νση Δασών.
Εισηγητής και για τις 3 ήταν ο Βηλαράς.
Τόσο η εισήγηση όσο και οι απόψεις των διαδίκων στάθηκαν περισσότερο σε τυπικές και διαδικαστικές πλευρές: Αν τόσο οι αποφάσεις, όσο και ο επιμερισμός ενέχουν χαρακτήρα κανονιστικών πράξεων ή όχι και εαν επομένως έπρεπε να δημοσιευτούν σε ΦΕΚ ή όχι, αν είναι αρμόδιο αυτό το δικαστήριο ή το διοικητικό εφετείο (για τον επιμερισμό), αν υπάρχει ή όχι αρμοδιότητα της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης για την έκδοση του επιμερισμού κλπ
Ταυτόχρονα από τη μεριά του εισηγητή, όσο και από τη μεριά του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τέθηκε το ενδεχόμενο θέμα κατάργησης της δίκης, γιατί με το άρθρο 250 του ν. 4281/ 14 τακτοποιήθηκαν τα όποια ζητήματα υπήρχαν (νέες προθεσμίες από προγενέστερες αποφάσεις κλπ), καθώς επίσης πρόβαλλαν το επιχείρημα ότι οι διατάξεις του ν 4250/14, όπως τροποποιήθηκε αποτελούν ένα δοκιμαστικό σύστημα με μεταβατικό χαρακτήρα, για το 2013 μόνο. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς της ΠΟΕ-ΟΤΑ ισχυρίστηκαν α) ότι όπως αποδεικνύεται σε όλους τους Δήμους εφαρμοζόταν αξιολόγηση σύμφωνα με το ΠΔ 318/1992, στο σύνολό του, κι όχι μόνο στη μορφή του εντύπου, μιας και αφού δεν είχε εκδοθεί το προβλεπόμενο από τον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων ΠΔ, ίσχυαν οι προηγούμενες διατάξεις, και β) ότι σύμφωνα με αποφάσεις του ΣΤΕ του 1997 μπορούν υπάλληλοι ΙΔΑΧ να γίνονται προϊστάμενοι και να αξιολογούν.

Επίσης οι δικηγόροι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι το σύστημα αυτό της αξιολόγησης εφαρμόζεται και στους υπαλλήλους της ΚΟΜΙΣΙΟΝ και στους υπαλλήλους της Γερμανίας, ότι οι υπάλληλοι απεργούν -παρά το γεγονός ότι αυτό έχει κριθεί παράνομο - γιατί δεν θέλουν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και ότι όλες οι στρεβλώσεις θα διορθωθούν με το νέο σύστημα αξιολόγησης που θα ακολουθήσει αυτό το δοκιμαστικό, όπως το χαρακτήρισαν.
Να αναφέρουμε επίσης ότι κατά την διαδικασία ο πρόεδρος του ΣΤΕ με μια προσχηματική ερώτηση είπε: Σύμφωνα με την κοινή πείρα είναι αναμφισβήτητη η αξία των ποσοστών (ποσοστώσεων), που προβλέπονται…., για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει στο Ελληνικό κράτος….
Η Τσίπρα εκπροσώπησε την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο Κ. Τσακίρης το Σύλλογο Υπαλλήλων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας. Στην αίτηση ακύρωσης της ΑΔΕΔΥ έκανε επίσης παρέμβαση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Ναυτικής Εκπαίδευσης.
Η Τσίπρα εκτός από τυπικούς λόγους ακύρωσης ανέφερε επίσης ότι «Η πολύπαθη αξιολόγηση δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι τώρα στο δημόσιο. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι υπάλληλοι πρέπει να τύχουν μιας μορφής αξιολόγησης… Εδώ μας φέρνει το θέμα των επιμερισμών».
Μετά από τα παραπάνω τα συμπεράσματα δικά σας …. Η κατάθεση των απόψεων και των 2 πλευρών θα γίνει μέχρι τις 20/10/14 …και μετά αναμένεται η απόφαση, …ίσως όπως λένε κάποιοι μέχρι το τέλος του χρόνου.
10-10-14 Πανουτσάκου Βέτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου